Onderzoeksopzet

Scriptieplan maken: zo doe je dat!

Het is eindelijk zover. Je gaat afstuderen! Een moment waar je lang naar uitkijkt, maar tegelijkertijd ook tegenop ziet. Want waar begin je nu eigenlijk? Taalland geeft je een aantal stappen om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan met je onderzoek.

1. In de eerste stap ga je je onderwerp bepalen. Wellicht heb je al een idee waarover je je scriptie wilt schrijven of heeft je school een onderwerp aangedragen of heb je nog totaal geen idee.

2. Het is belangrijk dat je je onderwerp in deze stap gaat bepalen. Dit doe je door je eerst te oriënteren op wat je interessant vindt. Vervolgens maak je een top 3 en kies je het onderwerp uit dat je interessant vindt en werkbaar is. Dit onderwerp ga je vervolgens concretiseren.

3. Vervolgens ga je een probleemanalyse uitwerken. Dit doe je aan de hand van de verkregen informatie uit je oriëntatie.

4. Na de probleemanalyse ga je je hoofd- en deelvragen opstellen. Het opstellen van een goede hoofdvraag is voor veel studenten het meest lastige onderdeel. Daarbij is het handig om de SMART-methode te gebruiken. Dit is een tool waarmee je jezelf forceert om je hoofdvraag te concretiseren. De deelvragen zijn vaak stukjes van je hoofdvraag. Samen beantwoorden ze de hoofdvraag.

5. Dit leg je vervolgens voor aan je docent. Het is handig om je hoofd- en deelvragen eerst voor te leggen aan je docent voordat je verder gaat. Wanneer je hoofdvraag niet concreet genoeg is, is het vaak ook geen goed fundament om verder te gaan met het schrijven van je opzet.

6. Na goedkeuring van je docent, kun je je onderzoeksmethoden gaan vaststellen.

7. Wanneer je dit hebt bepaald, is het zaak om je onderzoeksplan uit te gaan werken en er een mooi geheel van te vormen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *